Què trobareu ací?

Aquest blog està destinat a tota aquella gent que s’interessa per la nostra llengua: el valencià.

La llengua és un instrument de comunicació i principal ferramenta de relació entre essers humans. Segons l’Acadèmia Valenciana de la Llengua, el valencià és l’idioma propi de la Comunitat Valenciana, que forma part del sistema lingüístic dels territoris de l’antiga Corona d’Aragó.

Nosaltres, com a futures docents, sentim la necessitat de poder impartir la nostra assignatura en la nostra llengua pròpia. Motiu pel qual estem realitzant el curs de Capacitació de Valencià.

Dins d’aquest curs s’inclou l’assignatura d’Iniciació a l’Educació Literària i Lingüística. El nostre objectiu en aquesta assignatura és aprendre a ensenyar la llengua i per aquest motiu em creat aquest blog on escriurem sobre diversos recursos per a que el lector puga conèixer-la i accedir a diversos recursos per a millorar el seu coneixement.

Firmat:

Neus Cuenca Luna

Verònica Ballester Soriano

dimecres, 21 de desembre del 2011

El Role Playing i els Jocs de Rol, tècniques de comunicació.

Els jocs de Rol no tenen bona publicitat, és cert que els mitjans de comunicació no ens parlen dels seus beneficis, més bé ens conten les conseqüències de la seua mala aplicació.
Però aquesta tècnica és un bon mètode per aprendre a comunicar.

Els psicòlegs  utilitzen els Role playings. Moltes persones pateixen problemes d’ansietat quan tenen que afrontar situacions socials: fer una exposició en públic, fer una sol·licitud, resoldre un conflicte amb algú…
En primer lloc hem d’aclarir que l'ansietat controlada és positiva i facilitadora, és la que ens motiva per a fer les coses, si fórem passius i no tinguérem una mica d’ansietat no ens motivaríem i seriem subjectes inactius. Però aquesta ansietat positiva es transforma en una gran barrera a salvar quan no som capaços de controlar-la.
Un generador potent d’ansietat és el desconeixement. Si ajuntem la por a les situacions i el desconeixement  tenim l’escenari muntat per a que l’afrontament  siga missió impossible.
El truc està en muntar un escenari fictici en el que cadascú  viurà la situació que tem. Aquestes situacions estan basades en la realitat però  el fet de ser fictícia li lleva un alt grau de rellevància.

Juguem a ser aquells personatges que no seriem mai en la realitat: el xic expressiu i comunicatiu, la xica segura d’expressar clarament allò que pensa…

Vos fem una proposta: utilitzar els Jocs de Rol com a tècnica didàctica per a practicar l’expressió oral.

Els jocs de rol són uns jocs narratius que es basen en fer teatre, de manera que els jugadors es converteixen en els personatges d’una aventura fictícia.
El funcionament és molt fàcil, a molts de vosaltres ja us sonarà gracies a alguns videojocs:
1º Necessites un màster, aquest inventarà la història i farà la veu del narrador. Amb l’ús de la paraula haurà de traslladar la vostra imaginació i indicar les diverses situacions a les que s’enfronten els vostres personatges (una lluita, una negociació, resoldre un enigma...).
2º Cada jugador crea un personatge, seguint unes normes i utilitzant unes fitxes, els podreu dotar de diverses habilitats de manera que al final tots estaran equilibrats i podreu unir els vostres coneixements per a resoldre l’argument.
3º Els vostres personatges evolucionen, segons si ho heu fet bé o mal el màster decideix si vos dona noves habilitats o si en lleva.

Com vegeu és un joc de grup, que pot ser tant competitiu (uns contra altres) com col·laboratiu (treballant en equip). Els límits els posa la vostra imaginació.

Podeu decidir també entre dues modalitats:
-      El joc de taula: tots us senteu en una taula i desenvolupeu el joc sols amb les vostres paraules, paper i llapis.
-       El joc en viu: interpreteu els papers dels vostres personatges amb tot el vostre cos, com si fóreu a un teatre.
Teniu en compte que tot és molt improvisat, els jugadors s’assabenten de la història segons el narrador va contant-la, però alhora, segons com reaccionen els jugadors, aquesta anirà per un camí o per un altre; de manera que una mateixa història amb un narrador diferent o amb personatges diferents sempre tindrà finals diversos.
Els jocs en si podeu comprar-los o inventar-vos-els, si busqueu per internet també podeu trobar gent que a creat un joc de rol i el comparteix de manera gratuïta i legal.

En definitiva, tant els Rolle Playing com els Jocs de Rol són una bona ferramenta per a practicar l’expressió oral de manera interactiva, ja siga recreant una situació real o com fictícia, i podem utilitzar-ho tant a l’aula amb els alumnes com a casa per tal de divertir-nos.

Com a exemple de joc que podeu trobar al mercat, us deixo una imatge de “Aquelarre”, un joc de rol espanyol per a recrear l’època medieval de la Península Ibérica, el qual es barreja la nostra història real amb els mites i creences del moment. 


I coma a punt i final per avuí, us deixem amb el record d'una sèrie molt clàssica de la tele basada en un dels jocs de rol més populars: Dungeons & Dragons:


1 comentari:

  1. Hola!

    Els jocs de rol són un bon recurs a l'aula, ja que es poden aplicar a tots els nivells i matèries. Al video que ens va ensenyar Jordi de l'escola del Raval es feia ús del role playing a Infantil reproduint les conversacions metge-pacient i els resultats eren molt bons.

    Al nostre blog també hem aplicat aquesta tècnica en el cas de l'activitat del mercat de Nadal, on els xiquets eren compradors i venedors. També es pot aplicar a l'activitat de l'oficina d'objectes perduts.

    El role playing és, en definitiva, una tècnica molt versàtil i amb moltes possibilitats.

    Marta i Lidia

    ResponElimina